Gulden Vlies blijkt toneelrekwisiet 

Het vlies is niet van goud, het verhaal wel!


Een spectaculaire ontdekking, die donderdag 14 februari in het nieuws gebracht is: het Gulden Vlies van Claes Vijgh, dat sinds 2014 in het Flipje en Streekmuseum te Tiel tentoongesteld wordt, is geen originele gouden onderscheiding uit de 16e eeuw maar een filmrekwisiet uit het begin van de 20e eeuw. In opdracht van het museum hebben wij de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar dit collectiestuk en vastgesteld dat de hanger van messing is en ook nog eens heel slecht gemaakt is. 

Tijdens ons onderzoek hebben wij een tweede, nagenoeg identiek exemplaar ontdekt in de collectie van het Franse Bijouterie du Spectacle, waarvan al bekend was dat het een replica uit het begin van de 20e eeuw was. Beide hangers zullen de komende tijd naast elkaar in het museum in Tiel te zien zijn.

  


Na de persconferentie in het museum op donderdagochtend 14 februari werd het nieuws door diverse media opgepikt, zie bijvoorbeeld een interview met Johan door het AD, een artikel in de Volkskrant en de sites van Omroep Gelderland, de GelderlanderNRC en de NOS.

Nieuws

Keltische muntschatten 

geconserveerd door ArcheoCare