Tiel Medel: een Romeinse cultusplaats?

Eind 2016 tot en met mei 2017 is er door diverse archeologische onderzoeksbedrijven op het toekomstige bedrijventerrein Medel te Tiel grootschalig archeologisch onderzoek uitgevoerd. Op meerdere onderzoekslocaties kwamen voorwerpen uit de Romeinse tijd tevoorschijn, waaronder een aantal heel bijzondere objecten. 
 

Enkele van deze unieke vondsten zijn door ons geconserveerd. Een voorbeeld hiervan is een bronzen balsamarium, een Romeins zalf/oliepotje dat in het badhuis werd gebruikt. Op dit potje staan ook diverse taferelen in een badhuis afgebeeld.

Het potje kwam als een bonk concretie uit de grond maar na conservering zijn de verschillende taferelen goed te zien (foto ADC).

 

Tijdens de opgraving zijn diverse fragmenten bewerkt natuursteen aangetroffen.Naast fragmenten met teksten en florale motieven vertonen er twee (menselijke) figuren, zoals dit grote fragment.

Deze zittende figuur links zonder hoofd zou kunnen worden aangemerkt als de oppergod Jupiter. Het fragment rechts vertoont een inscriptie: DEAE AT.H..en is waarschijnlijk de bovenkant van een altaar (foto's ADC).

 
 
In de media is er veel aandacht geweest voor dit enorme project. Op 30 maart 2017 vond de officiële persconferentie plaats en werden de topvondsten gepresenteerd. In de talkshow van Matthijs van Nieuwkerk, De Wereld Draait Door, werd er ook een item aan gewijd. Daarin komt naast het bovengenoemde balsamarium ook de prachtige ring met cameo hierboven voorbij. Op deze cameo van blauw glas is een centaur te zien (foto ADC).


terug

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Contact opnemen