Vuur- of haardplaat uit een Romeins huis

Medio 2016 is door ADC ArcheoProjecten tijdens een opgraving in Naaldwijk in het vloerniveau van een Romeinse huisplattegrond een vuur- of haardplaat aangetroffen. Doorgaans worden ovale handgevormde, van leem of klei geconstrueerde plekken, net zoals haarden in het algemeen, geassocieerd met kookactiviteiten. De vuurplaat is in het veld en bloc gelicht.
 
De rechthoekige vuurplaat uit deze opgraving is een uitzonderlijke vondst waar alleen in Groot-Brittannië een parallel van bekend is. De vlakke plaat meet ongeveer 50 cm bij 70 cm en heeft aan de rand een decoratie die gemaakt zou kunnen zijn door met 3 vingers in de nog natte klei/leem te strijken. Één zijde is helaas licht beschadigd.
 
De blokberging van de vuurplaat is in het conserveringsatelier zorgvuldig gereinigd en uitgeprepareerd. Daarbij bleek zich onder de plaat een fundament te bevinden van dakpansgewijs gestapelde, soms zeer grote en dikke fragmenten Romeins aardewerk, waaronder van een doliumDit is een groot voorraadvat dat voor de opslag van voedingsmiddelen zoals olie, water, olijven of graan in de grond werd ingegraven. Deze scherven zijn veiliggesteld voor verder onderzoek. Daarna is de plaat stapsgewijs geïmpregneerd en in een beschermende constructie geplaatst die geschikt is voor expositie.


terug

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Contact opnemen