Het standbeeld van Jan van Schaffelaar

In Barneveld staat op het Torenplein voor de kerk het standbeeld van een illustere figuur uit de geschiedenis: legeraanvoerder Jan van Schaffelaar die in 1482 van de toren gesprongen / gevallen zou zijn.
Dit beeld, gemaakt door de beroemde kunstenaar Bart van Hove, staat hier al meer dan 100 jaar en heeft in die tijd heel wat te verduren gehad. In het kader van het Jan van Schaffelaarjaar 2017 heeft de gemeente Barneveld ArcheoCare opdracht gegeven tot de reiniging en restauratie van het beeld, een ware make-over.
 
Niet alleen vertoonde het oppervlak overal een hardnekkige groene aanslag, ook resten van spuitconfetti en grafitti ontsierden het beeld. Inslagputjes en loslatende schollen waren het gevolg van niet professionele eerdere reiniging van het beeld. Kitranden waren verweerd en zaten los, de letters van de inscripties op de sokkel waren onleesbaar.
 b
 Oude, slecht herstelde beschadigingen bijvoorbeeld aan het kinstuk van de helm en ontbrekende delen van het gevest en de helmkam zijn gerepareerd en aangevuld.
  
Na uitgebreide reiniging met stoom en uitvoering van de restauraties zijn de inscripties zorgvuldig ingeschilderd, de sokkel met op kleur gebrachte mortel gevoegd en het oppervlak van het beeld behandeld met een beschermende laag bijenwas.
 
Op 31 oktober 2016 is het beeld onder grote belangstelling feestelijk onthuld.


terug

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Contact opnemen