Romeins bronzen viziermasker


Een heel bijzonder viziermasker van de Romeinse cavalerie, afkomstig uit een berg opgezogen grind uit de Waal bij Nijmegen.  

Het masker dateert uit de 1 eeuw AD en is gemaakt van een zeer dikke koperlegering. Dat is vrij uitzonderlijk omdat dit soort maskers meestal van ijzer gemaakt is, bedekt met een dun laagje koper of zilver. Het masker is opgezogen door een buis tijdens grindwinning.  Daardoor was het viziermasker helemaal vervormd en binnenste buiten gevouwen. Dit masker is het enige masker bekend met een oogje aan de kin.

   

Het doel was het masker weer in zijn originele vorm terug te brengen met het behoud van het originele patina. Vanwege de dikte van het metaal was dat geen gemakkelijke opgave. Het in vorm terugbrengen is uitgevoerd volgens een speciale, zelf ontwikkelde techniek waarbij  geen verhitting gebruikt is. Door verhitting verandert immers de metaalstructuur en raakt het originele patina verloren. Het oogje dat tegen de kin platgedrukt zat is weer in zijn oorspronkelijke stand teruggezet.

Het masker is te zien geweest in de tentoonstelling  Gezichten van de Limes  in museum Valkhof te Nijmegen en maakt momenteel deel uit van de permanente tentoonstelling aldaar.


terug

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Contact opnemen