Van toevalsvondst tot spectaculaire ontdekking

[14 februari 2020]

Ook in 2020 mogen wij weer bijzonder nieuws delen: de ontdekking van een zeldzame, bijzondere gouden vroegmiddeleeuwse ring. Toen hij de ring in 2019 toevallig vond bij het uitgraven van een paar buxusboompjes in zijn tuin in Wijk bij Duurstede, wist de vinder nog niet wat voor bijzondere vondst hij had gedaan...


 

foto Johan: ©Marnix Schmidt, foto ring: ©Landschap Erfgoed Utrecht


Toen de vinder hem de ring liet zien, wist Johan Langelaar direct dat ze met een heel bijzonder sieraad te maken hadden, waarvan er slechts 2 andere exemplaren uit Friesland bekend waren. De ring dateert in de vroege middeleeuwen en is door het prachtige patina en decoratie van driehoekjes met wafelmotief een bijzondere verschijning. De ring was verbogen en is door Johan terug in vorm gebracht met behoud van deze unieke uitstraling.


Na melding bij het Meldpunt Archeologie van Landschap Erfgoed Utrecht heeft de gemeente Wijk bij Duurstede besloten om deze unieke vondst van de vinder over te nemen om hem voor de stad te behouden. De ring zal t.z.t. in het nieuwe Museum Dorestad te zien zijn.


De ontdekking van de ring wordt op Valentijnsdag, vrijdag 14 februari, in het stadhuis van Wijk bij Duurstede met het publiek gedeeld. Klik hier voor het artikel in het AD over de ring.


terug

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Contact opnemen