De schat van Dalfsen

In de eerste helft van 2015 is er door ADC ArcheoProjecten archeologisch onderzoek uitgevoerd in Dalfsen. Daarin is niet alleen het grootst bekende grafveld uit de Trechterbekerperiode in Europa aangetroffen, maar ook een klein grafveld uit de vroege Middeleeuwen, de Merovingische periode. Samen staan deze bekend als de Schat van Dalfsen.
Van de negen graven uit het Merovingische grafveld sprongen er twee in het oog vanwege hun rijke bijgiften. Het mannengraf bevatte een collectie wapens: onder andere een kort en een lang zwaard, een bijl,een umbo (schildknop) en een glazen stortbeker. Het vrouwengraf bevatte veel sieraden: twee prachtige barnstenen kralensnoeren, twee paren mantelspelden van goud, zilver en de halfedelsteen almandijn en eveneens een glazen beker, maar dan kapot. Al deze bijzondere voorwerpen zijn door Johan Langelaar en Karin Abelskamp geconserveerd en gerestaureerd.
 
Er is in de media veel aandacht geweest voor het archeologisch onderzoek in Dalfsen. Een jaar na de ontdekking, op 7 april 2016, zijn de vondsten in het gemeentehuis van Dalfsen aan het publiek gepresenteerd. De gemeente heeft een website over de Schat van Dalfsen gemaakt en in RTL Late Night van Humberto Tan is er een item aan gewijd. Van de graven zijn door Echo onderstaande reconstructietekeningen gemaakt.
 


terug

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Contact opnemen