Steentijd graven uit Tiel Medel

in 2016 en 2017 is er door meerdere bedrijven grootschalig archeologisch onderzoek uitgevoerd op het toekomstig bedrijventerrein Medel in Tiel. Op verschillende locaties zijn sporen, structuren en vondsten aangetroffen uit diverse perioden; zopals de prehistorie, Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Op perceel 1 heeft de combinatie ADC, Archol, RAAP en BAAC resten uit de steentijd, het midden Neolitihicum, gevonden, waaronder meerdere graven. Het is heel bijzonder dat er zoveel botmateriaal bewaard is gebleven; meestal zijn er alleen (vage) verkleuringen zichtbaar (lijksilhouet). Twee daarvan zijn in het voorjaar van 2017 en bloc gelicht en na uitgebreid fysisch antropologisch onderzoek verder gereinigd en gestabiliseerd. Het botmateriaal, dat erg zacht en kwetsbaar was, is hierdoor weer stevig genoeg geworden om normaal te hanteren en tentoongesteld te worden.  

 

Een individueel graf, van een volwassene op de zij met opgetrokken knieën, is op donderdag 14 december onder grote belangstelling van de pers als "oudste inwoner van Tiel" naar het Flipje en Streekmuseum gebracht om daar, bij de andere topvondsten uit het archeologisch onderzoek te Medel die er al lagen, aan het publiek getoond te worden.Directeur van het museum Alexandra van Steen was erg tevreden met het resultaat (foto aan de linkerkant: Raphaël Drent).

 

Dit speciale moment kreeg volop aandacht in de media: onder andere artikelen in de Gelderlander, op Stad Tiel en een item op Omroep Gelderland. De blokberging heeft een mooie plek gekregen op de vierde verdieping van het museum, bij de andere topvondsten  uit Medel die wij ook hebben mogen conserveren. Zeker een bezoek waard!


Het tweede, grotere,  familie / massagraf, bestaande uit hoogstwaarschijnlijk meer dan 10 individuen, was vier maanden later gereed. Van de ontdekking en de berging in het veld tot het fysisch antropologisch onderzoek en de conservering, op zaterdag 7 april 2018 was er volop aandacht voor deze zeldzame vondst in de lokale,  regionale en landelijke pers

 

Van een artikel in de wetenschapsbijlage van de Volkskrant, items in journaals van de NOS (tussen 12:48 en 13:44), RTL en het Jeugdjournaal tot filmpjes op o.a. YouTube en andere sites zoals die van Nemo Kennislink. ArcheoCare heeft het graf naar Leiden gebracht, waar het vanaf 10 april in de permanente tentoonstelling van het Rijksmuseum van Oudheden te zien is.  

 


De video hieronder is de uitzending van maandag 9 april van Omroep West, waarin aandacht is voor deze bijzondere vondst tussen 3:28 en 5:45.terug

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Contact opnemen