Cursussen en stages

ArcheoCare is een bedrijf dat kwaliteit hoog in het vaandel heeft. Wij zetten dagelijks onze kennis en ervaring op het gebied van conservering en restauratie in om vondsten en projecten professioneel te behandelen. Dat gebeurt met methoden en technieken die veilig en gebruikelijk zijn in ons vakgebied.


Wij zien dat dat helaas lang niet overal zo is en geven daarom ook graag uitleg over onze werkwijze en willen anderen de handvatten bieden om op een goede manier, met goede methoden en gereedschappen, met archeologische en historische vondsten om te gaan. Dat doen we al jaren door lezingen, voorlichting en lesgeven aan studenten van Saxion Archeologie, maar ook door middel van (praktische) cursussen, zoals de cursus Basisconservering die alleen bij ArcheoCare te volgen is. Ook is er voor alle KNA-actoren de mogelijkheid om de cursus Omgaan met kwetsbaar vondstmateriaal bij ArcheoCare te volgen. Deze cursus wordt door de SIKB geaccepteerd in het kader van de bij- en nascholing voor de actorstatus. 


De cursussen Basisconservering en Omgaan met Kwetsbaar Vondstmateriaal (KNA)

De cursus Basisconservering van ArcheoCare is uniek in Nederland. Tijdens deze cursusdag leren de cursisten o.a. welke materialen, methoden en technieken het best gebruikt kunnen worden om archeologische voorwerpen te reinigen en conserveren. In de ochtend is er een stevig stuk theorie en na de lunch gaan de cursisten aan de slag met door henzelf meegebrachte vondsten. Er wordt gewerkt met gereedschappen, materialen en voorzieningen die in ons atelier aanwezig zijn. De cursus duurt een hele dag. Cursusmateriaal, een uitgebreide lunch en deelnamecertificaat zijn inbegrepen. Ook in 2019 zal deze cursus een aantal malen worden gegeven; u kunt uw interesse opgeven door middel van het contactformulier op de site.

Impressie van een cursusdag bij ArcheoCare: 

De cursus Omgaan met Kwetsbaar Vondstmateriaal duurt een hele dag en is bedoeld voor iedereen die beroepsmatig te maken heeft met  kwetsbaar archeologisch vondstmateriaal. Van de prospector die vooronderzoek doet, de archeoloog en de veldtechnicus die in het veld staan, de materiaal- en conserveringsspecialist die de vondsten nader bestudeert tot de depot- of collectiebeheerder die verantwoordelijk is voor de opslag of expositie. Met informatie over hoe materialen zich in de bodem of het water gedragen, welke vervalmechanismen er zijn en hoe ze van invloed zijn op de conditie van kwetsbare vondsten, kun je beter uit de voeten met de richtlijnen voor monstername, vondstverwerking en tijdelijke of langdurige opslag van deze vondsten. De betreffende KNA leidraad, specificatie OS11 en de handreiking "Mooi meegenomen, goed gelicht!" worden nader toegelicht en aan de hand van voorbeelden wordt duidelijk gemaakt waarom bepaalde keuzes en handelingen beter vermeden kunnen worden en hoe zoveel mogelijk informatie in het kwetsbaar vondstmateriaal behouden en beschikbaar blijft voor later onderzoek. 

Deelname aan deze cursus wordt door de SIKB geaccepteerd in het kader van de verplichte bijscholing voor de actorregistratie. Bent u KNA-actor en ge├»nteresseerd in deze cursus? Neem dan contact met ons op voor meer informatie middels het contactformulier op de site.


Andere mogelijkheden

ArcheoCare biedt voor groepen (professionals, studenten en verenigingen voor vrijwilligers in de archeologie) diverse cursussen, lezingen en excursies op maat (zowel in-company als in het atelier van ArcheoCare) aan. Zo hebben wij lezingen verzorgd tijdens de Reuvensdagen in Leiden en Vlaardingen, in de gemeenten Stichtse Vecht en Amersfoort, tijdens de GAS-dag in Tiel en waren we present tijdens het congres Lood om Oud IJzer  op 25 mei 2018 bij de RCE in Amersfoort.


Stages

ArcheoCare biedt studenten Archeologie van opleidingen zoals Saxion HBO in Deventer en universiteiten de mogelijkheid om een college of practicum te volgen, stage te komen lopen of een afstudeeronderzoek uit te voeren.  


Reconstructie

houten tonnen uit Katwijk