Nieuwsarchief oktober 2019

ArcheoCare conserveert muntschatten  

[18 oktober 2019]

in het Limburgs museum lagen er al twee, in het Fries Museum binnenkort zelfs meerdere: bijzondere en zeldzame zilveren muntschatten die ArcheoCare heeft mogen conserveren. Een uitdagende maar erg mooie opdracht.


Bij de muntschatten in het Limburgs Museum te Venlo ging het om 21 zilveren Keltische munten, zogeheten regenboogschoteltjes uit halverwege de eerste eeuw v. Chr. De munten zijn in 2018 door drie amateur archeologen in Sittard-Geleen gevonden. Na hun vondst heeft de Vrije Universiteit een kleinschalige opgraving uitgevoerd. De munten zijn naar het atelier in Maarssen gebracht om ze reinigen en conserveren voor de presentatie op 15 maart jl. in het Limburgs Museum te Venlo. 


Vanaf 19 oktober 2019 zijn in het Fries Museum in Leeuwarden meerdere muntschatten te zien in de tentoonstelling Wij Vikingen. Hier gaat het om zilveren munten uit de vroege middeleeuwen, zogenaamde Karolingische denarii. Zo is er de muntschat van Wirdum, 96 munten in een linnen buideltje, eind 2014 gevonden door drie bevriende amateur archeologen en op 26 september jl. aan het publiek gepresenteerd.  ArcheoCare heeft niet alleen de conservering van de munten maar ook die van het buideltje mogen uitvoeren. 

De andere muntschatten die te zien zijn in de tentoonstelling komen uit de collectie van het Fries Museum en zijn door ArcheoCare herbehandeld omdat er tekenen waren van bronspest. Omrop Frieslan heeft daar in een aflevering van de serie Fan ús op 25 juni jl. uitgebreid aandacht aan besteed.Piep, ik heb je! in Tiel op de Nationale Archeologiedagen

[15 oktober 2019]

Op 11, 12 en 13 oktober waren de Nationale Archeologiedagen, het weekend waarin het publiek kan 'horen zien en graven' in heel Nederland. ArcheoCare was dit jaar van de partij in Tiel. Voor het Flipje en Streekmuseum konden kinderen met de metaaldetector op zoek naar voorwerpen en meegebrachte bodemvondsten werden gedetermineerd. 

Het enthousiasme van de kinderen was groot en ook al duurde het soms even voordat de piep ook echt wat opleverde, ze vonden het geweldig. Op het bord konden ze opzoeken van welke Romeinse keizer hun munt was. De archeologen in de dop kregen een heus Detectordiploma, een chocolade munt én de gevonden munt mochten ze natuurlijk houden! 


 

  Wat kunnen wij voor u betekenen?

Contact opnemen