Nieuwsarchief november 2019

Twee bijzondere kanonnen

[28 november 2019]

Vandaag werd bij ArcheoCare de vondst bekend gemaakt van twee bijzondere gietijzeren kanonnen uit de Noordzee. Vorig jaar werden ze tijdens vooronderzoek ten behoeve van de aanleg van een windmolenpark voor de Zeeuwse kust gelokaliseerd en dit jaar zijn ze naar Maarssen gebracht. Vandaag mocht het persbericht over de vondst eindelijk de deur uit. Het zijn waarschijnlijk Engelse kanonnen, die dateren in de 16e en 17e eeuw. Expert Nico Brinck gaat ze verder onderzoeken. Close-up foto kanonsloop: Omroep Zeeland. 

 

Omroep Zeeland besteedde er uitgebreid aandacht aan, ook in de uitzending van Zeeland Nu (vanaf 4:35). Op de site van de Telegraaf staat dit persbericht.

De komende tijd ondergaan de kanonnen bij ArcheoCare een conserveringsbehandeling. Als de conservering gereed is zal ook bekend zijn waar ze tentoongesteld zullen worden.49e Reuvensdagen in Apeldoorn 

[26 november 2019]

Vorige week was theater Orpheus in Apeldoorn het decor voor alweer de 49e editie van het jaarlijkse archeologiecongres, de Reuvensdagen. Donderdag 21 en vrijdag 22 november was het team van ArcheoCare aanwezig met een uitgebreide stand. Bezoekers konden, onder het genot van een ArcheoCare gebakje, hun kennis van de vaderlandse geschiedenis testen bij onze schoolposter. 


 

foto team: Wil Klarenaar

De aflevering van de serie Fan ús van Omroep Friesland over de schatten uit de Vikingtentoonstelling werd afgewisseld met voorbeelden van ons werk. Ons eigen Gulden Vlies stond in de spotlights en het verhaal erachter konden we niet vaak genoeg vertellen. Andere topvondsten kwamen voorbij tijdens de sessie "Gelderse Highlights" in de lezingen van regioarcheoloog Petra Kloosterman (de blikseminslag /furguriet en bijzondere schoen uit Voorthuizen) en Eric Norde van Raap (de fraaie lepel uit Putten). Johan werd even ingevlogen als specialist tijdens het vondstenspreekuur van de vrijdag.


 


Het was een geslaagd congres met leuke gesprekken en pittige discussies en we hebben oude contacten aangehaald en nieuwe opgedaan. Volgend jaar, tijdens de jubileumeditie, zijn we er natuurlijk weer bij!


Tentoonstelling "Echt waar?" 

[9 november 2019]

Afgelopen donderdag was het zover: de opening van de tentoonstelling "Echt waar?" over de ontdekking van een replica van het Gulden Vlies in Tiel en andere vervalsingen in de kunst. Het is een bijzonder verhaal, waar ArcheoCare een rol in heeft mogen spelen. Zie ook het stuk in de Tielenaar.

Samen met oud conservator van het museum dhr. Peter Schipper en dr. Bertil van Os van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort ontvingen wij van directeur Alexandra van Steen als eersten de speciale Gulden Vlies chocolaatjes.

 

foto: Jan BouwhuisWat kunnen wij voor u betekenen?

Contact opnemen