Nationale Romeinenweek

Voor alweer de zesde keer staat Nederland een week in het teken van de Romeinse tijd. Op veel plaatsen worden allerlei activiteiten georganiseerd rond het thema van dit jaar: waar zijn de vrouwen?


Zo zijn er in het Rijksmuseum voor Oudheden te Leiden zijn op de nieuwe afdeling "Nederland in de Romeinse tijd" veel bijzondere voorwerpen te zien die te maken hebben met Romeinse dames en godinnen. In deze expositie is ook de reconstructie van de "Matilo" helm door ArcheoCare te zien.Dit fragment van een kalkzandstenen altaarsteen valt mooi binnen het thema van de Romeinenweek. Het is in Tiel gevonden bij het grote onderzoek ter plaatse van bedrijventerrein Medel, met nog meer fragmenten van onder andere een beeld van de god Jupiter en is door ArcheoCare geconserveerd. Op de altaarsteen staat een inscriptie: "DEAE AT I I ...", wat betekent: "voor de godin" en dan de naam van de godin, waarvan alleen de letters A en T leesbaar zijn. In dit geval is het dus niet: waar is de vrouw, maar wie is de godin?


 

Voor Erfgoed Leiden en Omstreken hebben wij een aantal bijzondere ijzeren Romeinse ringen mogen restaureren. De afbeeldingen op de verschillend gekleurde gemmen zijn hierdoor tot leven gekomen. Zie ook onze pagina over deze ringen.

Nieuws

De  Romeinenweek

een paar bijzondere vondsten uitgelicht